Kayan Yazı

Başrolünde Lee Min Ho ve yeni nesilin sevilen oyuncusu Ahn Hyo Seop'u bir araya getiren sinema filmi "Omniscient Reader's Viewpoint" 2024'te yayınlanacak

8 Haziran 2016 Çarşamba

Empress Ki (Gi) (2013)

Bu serinin konusudan ziyade detaylarından bahsetmek istiyorum aslında. İlk olarak tarihi yapımların gerçeği olduğu gibi barındırması gerekir mi bilemiyorum. Bizde Muhteşem Yüzyıl'a ve senaroya  bakarsak gerçeklerden çok ticari kaygının öne çıktığı bir gerçek. Bu yüzden Empress Ki'de konunun tarihi çizgisinden fazlasıyla uzaklaşıp ve elbette Kore milliyetçiliği hissiyatıyla pekçok gerçeğin gözardı edildiği yorumlarını yapanlara öyledir ya da değildir diyerek itiraz edecek değilim. Tarihsel bir kişilik olarak Kraliçe'nin Çin imparatoriçesi olduktan sonra anavatanı Koguryo'ya pek hayrı dokunmamış. Öte yandan Koguryo ensubu oluşu ve cariyelikten gelen yükselişi Çin'de de kabul görmesini engellemiş. Sonuçta her iki halk tarafından da pek sevilmemiş. Ki ve ailesi Kore tarhinde Hain Aile olarak betimlenmekte.


- Yuan Hanedanlığı Nedir?

Cengiz Han'ın hükümdar olduğu Moğol İmparatorluğu'nun devamı nitaliğinde kurulan hanlıklardan biri olan ve hakimiyet sahasında Çin coğrafyasının yer aldığı Kubilay Hanlığı Çin tarihinde Yuan Hanedanlığı olarak yer alır. (Burada tarihte Moğolların Türk olmadığını ancak Türk kültürü etkisiyle asimile olmaksızın türkleşen bir toplum olduğunu belirtmem gerek. Çünkü moğollar geniş asya coğrafyasında birçok Türk boyuyla İpek Yolu ticareti için mücale etmiş ya da etkileşim  halinde olmuşlardır.) Dolayısyla yapımda karşımıza çıkan kağan ya da katun gibi tanımların çevirenin kişisel tercihi olarak eklediğini zannetmiyorum. Ancak Koreceye fazla aşina değilim ve diyaloglarda Kağan'ı ya da Katun çağırıştıran gibi benzer söyleyişler var mıydı pek anlayamadım.

Hatırlatma: Tüm bu kültürel etkiye rağmen Kubilay Hanlığı diğer hanlıkların aksine müslüman olmayan, Çin imparatorluk ünvanlarını kulllanan ve sonuçta ve Çinlileşen tek Mogol hanlığıdır. 
- Toghon Temür Kimdir?
Toghon Temür, İmparator Mingzong (Khutughtu Khan) ile Karluk Türklerine mensup Mailaiti'nin oğludur. Tarihsel kişilik olarak Yuan Hanedanlığının zayıfladığığı bir devrin kralıdır. İmparator olarak bilinen adı Huizong'dur. Yaşamının bir bölümünde taht hakkında bulunmaması için  Koguryo'ya sürgüne yollanmıştır. (Koguryo, Bekçe ve Şilla ile birlikte Kore'de hüküm süren üç krallıktan biridir. Bu üç krallıktan Kokuryo sivrilip Goryeo'ya dönüşecektir.) Koguryo'lu asillerinden saraya cariye olarak getirlen Gi'yi sevmiş ve  imparatoriçesi yapmıştır. Seride başlangıçta Naib'in ayaklarına kapanıp istediği herşeyi yapacağı söylerken de aptal ve güçsüz bir profil çizer. Ne çekmişse kadınlardan çekmiştir aslında. Okuma yazması yoktur ve yaşlı naibin kuklasından farksızdır. Aklı fikri Koguryo'dan tanıdığı, Nyung'dadır. En sonunda cariyesi, eşi ve imparatoriçesi yapar. Ancak son ana kadar kalbinde halen Wang Yoo var mı diye şüphe etmeyi sürdürür.

- İmparatoriçe Ki (Gi) Kimdir?

Nyung (Öljei Khutuk), Saraya cariye olarak gelmiştir. İmparator Toghon Temü'un kalbini kazanmış ve daha sonra veliah da olan oğlu Ayushiridara'yı dünyaya getirmiştir. Bir Yuanlı gibi davranıp o şekilde yaşamayı seçmiştir. Yukarıda da belirttiğim gibi Goryo için faydalı birşey yapmadığı gibi Faith dizisinden tanıdığımız bir diğer hikayeden Kral Gunmino'nun Çin'deki esaret devrinde ve bu kralın ortadan kaldırılmasında rol oynayan kişi olarak görürüz kendisini. Toghon Temur'un zayıf kişiliğinde ilk iki imparatoriçenin ölümünün ardından ülke yönetiminde en güçlü konuma yükselmiştir. Kızıl Türbanlılar Ayaklanması Yuan'ın zayıflatan ve Ming Hanedanlığı'nın doğuşuna zemin hazırlayan önemli bir olaydır. (Aynı konu yine Faith'de de geçiyor. Kraliçe'nin abisi Koguryo'da yegan güçtü. İzleyenler hatırlar.) Seride ise annesi gözlerinin önünde öldürülür ve yıllar sonra Çakal lakabıyla kimliğini bir erkek görünümü ardına gizleyip  Sungnyung adı ile karşımıza çıkar. Ancak gerçekler ortaya dökülünce trajik biçimde Wang Yoo'dan koparılıp Çin Sarayı'na köle olarak yollanır. Başlangıçta Koguryo'nun ipini çeken sözleri yüzünden Toghon Temür'dan nefret eden ve intikam hırsıyla planlar yapan Nyung saray entirkalarının arasında günden güne imparatora aşık olur. Onun kadın olduğunun Toghon Temür tarafından öğrenmesi ise çok sönük bir biçimde işleniyor.

- Koguryo Kralı Chunghye (Wang Yoo) Kimdir?

Gerçekte otuzbeş yıllık saltanatında aslında ülkesi için pek birşey yapmamıştır. Hatta oldukça zalim ve cinayetten zevk alan bir karakteri olduğu -koreli tarihçilerin beyanıyla- söylenir. (Faith'den hatırlayanlar varsa orada da tam olarak böyle biriydi.) Seride de Nyang'ın peşinde koşan, sürgün yıllarında ülkesi için özgür kalabilmek adına anlam ve önemini pek de oturtamadığım sahte para olayı üzerine Yuan'la savaşıp Türklerle işbirliği yapan karizmatik bir karakter olarak yansıtılmış. Yinede ben de dizi hayranlarının büyük bölümünün de kabul ettiği üzere O'nu pek sevmedim. Gönlüm Yuan'lı İmparator'dan yana:) Bunda sanırsam karakteri canlandıran oyuncunun sevimliliği hayli etkiliydi.


-Tanasili ve Bayan Khutugh Kimdir?
Sırasıyla imparatoriçe olan bu iki hatun Nyang'ın en büyük rakipleridir. İlki kralı kuklaya çeviren yaşlı naibin kızıdır. Ki'ye karşı giriştiği her plan eninde sonunda geri teper. İkincisi Bayan Khutugh ise sonraları naip olan Bayan'ın kızıdır. Bayan, başlangıçta Nyang ile ittifak halinde olsa da güce kavuştuğu andan itibaren Goryou asıllı bir kadının tahta geçişini onaylamaz ve kendi planları doğrultusunda ana kraliçe Dowager'ın da desteğiyle kızının imparatorla evlenmesini sağlar.

-Yeon Bi-Soo Kimdir?
Seride Yeon Bi-Soo aşk üçgenimiz kenarında Koguryo Kralı ile işbirliği içinde faaliyetler yürüten gözüpek bir bir Türk generali olarak karşımıza çıkar. İtitaf etmeliyim ki bizler sözkonusu olunca tarihte öyle olmadığımızı gösteren o devirlere ait birçok seyyah hatıratına vs rağmen genelde barbar ve medeniyetsiz bir toplum gibi resmedilmeye meyillizdir. Bu nedenle senaristlerin asıl gerçekleri gözardı etmeyişinden ve Yeon Bi-Soo'yu yansıtma şeklinden memnuniyet duydum.

Seri içinde çalan ve Xia (지아)'ın seslendirdiği The Day (더 데이) şarkısı kesinlikle tekrar ve tekrar dinlenmeye değer. Özellikle Nyung ve Toghon Temür'ün av sırasında yer alan at üstündeki görüntüleri eşliğinde harika gitmiş.

4 yorum:

  1. Merhaba,
    Öncelikle blogunuzu yeni keşfettim, emeğinize sağlık.

    Bu diziyi de izlemiş hatta kendi blogumda da paylaşmış biri olarak sevmiştim. Ne var ki Nyang'a çok kızmıştım izlerken. Bir insan sevgisini niye belli etmez diye düşündürmüştür beni. Togon ise dizide en sevdiğim ve en üzüldüğüm karakter olur. Peha diye diye az dolanmadım ortalıklarda zamanında... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada pasif ve biraz aptal bir karaktere hayat vermiş olsa da söz konusu Ji Chang Wook olunca açıkçası benim için akan sular duruyor. Ha Ji Won başarılı olduğu kadar rol arkadaşları açısından da şanslı:)

      Sil
  2. diziyi bugün bitirdim.Bence Nyang sinsinin tekiydi yaptıklarının bedelini masum oğlu Maha'nin acısıyla ödedi.Zavalli kral hep ihanete uğradı ve hep yalnızdı. Bizde Hürrem Sultan örneğinde olduğu gibi.. Asya Türk imparatorluklarinin neden Çinli prensesler yüzünden yıkıldığını anladım.yang sinsice sarayı ele geçirdi. Kralı asla sevmedi belkide onu da zehirlemistir kim bilir.. Basık acımızı değiştirerek izlesek diziyi farkı görürüz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cariyelik ve hayatta kalma dürtüsü ağır basmıştır herhalde. Hakkında daha çok şey öğrenmek isterdim doğrusu.

      Sil